Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în România

A A A

„MăiestrIA- povestea cusută a iei”

Publicat:Fri, 07/02/2020 - 13:03

Pe 5 februarie 2020, la București, a avut loc vernisajul expoziţiei „MăiestrIA- povestea cusută a iei” şi lansarea albumului omonim realizat de basarabeanca Stela Moldovanu. Expoziția numără 29 de ii autentice, cusute manual în cadrul proiectului “Măiestria” aduse cu această ocazie de la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Republicii Moldova în România, în colaborare cu Muzeul Național al Țăranului Român, care cu acest prilej a marcat 30 de ani de la relansarea instituției. Vernisajul s-a bucurat de atenție sporită din partea oficialilor de stat, ambasadorilor și membrilor corpului diplomatic acreditat la București, oamenilor de artă și cultură, reprezentanți ai presei, cât și din partea publicului pasionat de portul popular.

Sponsorii evenimentului au fost producătorii autohtoni: Fautor Winery, Rifero și compania Arkalex B&B Exim SRL- distribuitor oficial al Frux și Biscottini în România.

Albumul MaiestrIA este o creație unică, care cuprinde peste 500 de fotografii și ilustrații originale, în care se vorbește despre istoria și personalitățile care au promovat ia, creațiile noi, fotografii detaliat realizate în ultimii ani, ii de colecție, oameni valoroși, precum și sfaturi necesare pentru cei care vor să înceapă a coase corect și informat. De asemenea,  cartea mai cuprinde capitole dedicate simbolurilor de pe ie și descifrarea lor, cele mai frecvente tehnici de cusut, precum și un glosar cu termeni din domeniul portului popular.