Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în România

A A A

Edituri din Republica Moldova au participat la târgul de carte “Gaudeamus”

Publicat:Tue, 26/11/2019 - 11:26

Editurile CARTIER și Arc din Republica Moldova au participat între 20 şi 24 noiembrie 2019 la târgul de carte „Gaudeamus”, cel mai important eveniment de tip expozițional din România, dedicat cărții și educației. Ediţia 2019 s-a desfăşurat sub semnul aniversării a 30 de ani de la momentul istoric al Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Evenimentul a încadrat sute de mii de titluri şi aproape 900 de evenimente, lansări şi prezentări de carte, sesiuni de autografe, dezbateri.

Editura Cartier a expus antologii, volume și titluri noi din 2019 din categoriile Cartier de colecție, Cartier istoric, Cartier popular, Rotonda și Colecția de artă, iar printre lansările la standul editurii s-au numărat: Adi Dohotaru, „Socialiștii. O moștenire (1835 – 1921)” (colecția Cartier istoric), Vasile Ernu, „Jurnal la sfârșitul lumii” (colecția Rotonda), Ioan Pintea „Față către față” (Cartier de colecție), Teodor Dună, „minunata lume” (Cartier de colecție), Francesco Guida, „România în secolul XX” (colecția Cartier istoric), Dinu Guțu, Ciprian State, „Hipsteri, bobos și clase creative” (colecția de artă), Nora Iuga, „Nicio certitudine din partea aceasta de lume”, Poeme alese de Rita Chirian (Cartier de colecție), Constantin Abăluță, „Orgi și altare demontate”, Poeme alese de Claudiu Komartin (Cartier de colecție), Paula Erizanu și Alina Purcaru, „Un secol de poezie românească scrisă de femei” (Cartier de colecție), Laszlo Alexandru, „Cum se inventează un huligan? Mihail Sebastian, ziarist la Cuvântul” (colecția Rotonda). Intervențiile au fost moderate de poetul și criticul literar Em.Galaicu-Păun.

Editura Arc a lansat două volume de critică literară (Grigore Chiper, ”Fața poeziei și măștile poeților” și Lucia Țurcanu ”Poezia Basa”) și trei cărți: Antonina Sârbu, ”Vulpea argintie”, Aleksei Tepleakov, ”Procedura: executarea condamnărilor la moarte în anii 1920-1930” și Vladimir Zazubrin, ”Așchia. Nuvela care l-a îngrozit pe Lenin”. La lansări au participat, alături de autori, Nicoleta Stanciu, Doina Ioanid, Vasile Gribincea, Igor Cașu, Mircea Stănescu ș.a. Intervențiile au fost moderate de Maria Pilchin.

Standurile celor două edituri au găzduit numeroși invitați, vizitatori și cititori de toate vârstele, care s-au delectat cu lecturi proaspete și interacțiuni cu autorii preferați din Republica Moldova, având ocazia de a procura cărți la prețuri promoționale.

Unii autori basarabeni și-au lansat romanele și cărțile apărute la edituri din România: Liliana Corobca și-a lansat romanul ”Buburuza”, apărută la editura ”Polirom”, iar Octavian Sergentu – monografia ”România: între Balcani și Marea Neagră”, ”Editura Ecou Transilvan”, Cluj-Napoca.

Târgul „Gaudeamus” este cel mai important eveniment de acest gen din România, numărul expozanților la ultima ediție ajungând la 450, iar cel al vizitatorilor situându-se aproape de 100.000 de persoane, într-un spațiu expozițional de 10.000 m2.