Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în România

A A A

Lansarea volumului “Panorama comunismului în Moldova sovietică”

Publicat:Fri, 04/10/2019 - 10:01

La 2 octombrie 2019, în incinta Ambasadei Republicii Moldova la București a avut loc lansarea volumului “Panorama comunismului în Moldova sovietică”, o lucrare de sinteză coordonată de Liliana Corobca. Autori invitați: Ana-Maria Plămădeală, Maria Șleahtițchi, Vladimir Bulat. Gazda evenimentului a fost Ambasadorul Republicii Moldova în România, dl Mihai Gribincea.

Volumul oferă o perspectivă clară și coerentă oferită de 34 de specialiști din Republica Moldova asupra regimului comunist. În atenția cititorilor sunt aduse subiecte din istoria, politica și cultura Moldovei sovietice, mai puțin sau deloc cunoscute și cercetate în spațiul românesc. „Dacă în 2018 s-a vorbit mult despre ce a unit provinciile românești, în 2019, la 30 de ani de la căderea regimului comunist în România, încercăm să aflăm ce ne desparte, întrucât comunismul, prin politicile sale profund și constant romanofobe, a pus un zid înalt și lung, cât 46 de ani (1945-1991), izolând și îndepărtând România de Basarabia. Deși vecine și vorbind aceeași limbă, comunismele noastre s-au dovedit diferite în foarte multe aspecte, care nu au mai fost analizate până acum în plan comparativ”, a precizat autoarea Liliana Corobca.

Maria Sleahtițchi, una dintre co-autoarele volumului, a explicat că urmările comunismului continuă să se reflecte în divizări politice şi culturale ale societăţii în Republica Moldova: „Guvernul actual a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov și a declarat data de 23 august, zi de doliu național, iar acest lucru dă speranțe.” Autorii s-au referit și la problemele scriitorilor din Republica Moldova, care sunt specifice tuturor ţărilor foste socialiste şi vizează în special “cenzura economică”. În ciuda tuturor acestor greutăţi, Republica Moldova are parte de autori contemporani valoroşi care reuşesc să se afirme peste hotare.

Volumul „Panorama comunismului în Moldova sovietică” este disponibil online și curând în librării. De asemenea, în lunile octombrie – noiembrie, cartea va avea parte de un turneu de promovare în București, Cluj-Napoca, Iași, Galați și Chișinău, cu participarea autorilor din Republica Moldova.

Evenimentul a făcut parte din șirul ”Serilor culturale la Ambasada”, la care au fost invitați specialiști din domeniu, experți, profesori, reprezentanți ai presei și societății civile.