Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în România

A A A

Proiecție de scurt-metraje (subtitrate în limba franceză) ale regizorilor originari din Republica Moldova

Publicat:Wed, 17/03/2021 - 10:53

[RO] Este lucru bine cunoscut că cineaștii din Republica Moldova se învrednicesc de recunoaștere internațională și de multiple premii la cele mai prestigioase Festivaluri de Film. Pentru o mai bună cunoaștere a acestora și în vederea celebrării Zilelor Francofoniei, Ambasada Republicii Moldova în România, se alătură inițiativei demarate de Ambasada Republicii Moldova în SUA, și îndeamnă toți cinefilii, vorbitori de limba română și franceză, să descopere filmele moldovenești, inclusiv de scurt-metraj. Sperăm în acest mod să fixăm lumina reflectoarelor pe creatorii pasionați de cinematografie, originari din Republica Moldova, încurajându-i să creeze mai mult și să bucure publicul larg cu noi filme.

Vă invităm să vă alăturați evenimentului, mai ales că în această perioadă este mai sigur și conștient să stăm acasă, iar inițiativele culturale devin accesibile doar la un click distanță.

Evenimentul urmează să se desfășoare în format digital, între 22-31 martie 2021. În cadrul acestei perioade, orice doritor va avea posibilitatea să vizioneze gratuit, din propriul său living, în fața televizorului sau de pe propriul telefon mobil, filmele de scurt-metraj ale producătorilor și regizorilor din Republica Moldova, cu subtitrări în limba franceză.

Pentru acest lucru este nevoie sa te înregistrezi în avans pe această platformă https://filmedinmoldova.eventbrite.fr, iar în ziua lansării evenimentului vei recepționa pe email linkurile cu acces pentru fiecare scurt-metraj. Datele de acces vor fi disponibile doar în perioada evenimentului.

[FR] Il est bien connu que les cinéastes moldaves sont internationalement reconnus et qu’à travers le temps, ils ont réussi à obtenir de nombreux prix des Festivals de Film les plus prestigieux. Pour découvrir la richesse du cinéma moldave et afin de célébrer les Journées de la Francophonie, l'Ambassade de la République de Moldova en Roumanie s'associe à l'initiative lancée par l'Ambassade de la République de Moldova aux Etats-Unis. Tous les cinéphiles, roumains ou français, sont conviés pour découvrir les courts-métrages moldaves. Dans cette perspective, nous espérons pouvoir vous faire connaître les cinéastes passionnés, originaires de la République de Moldavie, en les encourageant ainsi de créer de nouveaux films.

Au vu du contexte sanitaire difficile, il est plus prudent de rester chez soi. Nous vous proposons donc de vous joindre à cet événement en ligne, en un seul clic. Les journées des court-métrages moldaves se dérouleront sous format virtuel, du 22 au 31 mars 2021. Durant cette semaine, vous avez l’opportunité de regarder gratuitement, depuis votre propre télé ou votre smartphone, les courts-métrages de producteurs et réalisateurs de la République de Moldavie, sous-titrés en français.

Pour cela, nous vous invitons de vous registrer sur https://filmedinmoldova.eventbrite.fr. Le jour du lancement de l'événement, vous recevrez par courriel les liens d’accès pour chaque court-métrage proposé. Les codes d'accès ne seront disponibles que pendant la période de l’événement.

Evenimentul include vizionarea următoarelor producții:

L'événement comprend la projection des productions suivantes:

CHERS AMIS (2017), regizor Valeriu Andriuță

[RO] Într-o cancelarie a unei școli, câțiva adulți discută probleme importante. În același timp, afară, în frig, un copil își așteaptă mama și un eventual verdict.

[FR] Dans la salle des professeurs d'une école, quelques adultes discutent des préoccupations importantes. Pendant ce temps, dehors, dans le froid, un enfant attend sa mère et un verdict éventuel.

SALIX CAPREA (2018), regizor Valeriu Andriuță

[RO] O localitate de provincie din Moldova, primarul satului împreună cu polițistul îl ,,interoghează’’ pe un presupus hoț, când un apel telefonic schimbă radical mersul lucrurilor. Pentru a doua zi se anunță o vizită a șefilor de partid și a unei delegații din America. Un singur lucru ar vrea să vadă înalții oaspeți: cum au crescut copacii de SALIX CAPREA pe care i-au plantat pe toloaca satului cu câțiva ani în urmă.

[FR] Dans la province moldave, le maire et le policier d'un village interrogent un voleur présumé. Mais suite à un appel téléphonique, la situation prend une tournure radicale. On leur annonce, la visite inopinée des chefs de parti, le lendemain, accompagnés par une délégation d'américains. Le seul but de la visite de la délégation est de voir comment ont poussé les arbres de SALIX CAPREA plantés aux alentours du village il y a quelques années de ça.

PAPARUDA (2016), regizoare Lucia Lupu

[RO] Într-un sat lovit de seceta, Dumitru pornește în căutarea apei. Ioana, fata care îl însoțește în drumeție, este un martor tăcut al răutății oamenilor ce apar în cale. În pofida acestei secete umane, Dumitru găsește apa acolo unde cel mai puțin se așteaptă.

Paparudele sau dansul ploii reprezintă una dintre cele mai vechi tradiții din spațiul românesc, care s-a păstrat până în zilele noastre. Ritualul este, însă, pe cale de dispariție şi numai bătrânii din sate mai știu să vorbească despre ce înseamnă acest obicei şi după ce reguli se joacă dansul ploii. În 2014, Ministerul Culturii al Republicii Moldova și-a propus să reînvie instituția și patrimoniul său cultural. Acest lucru s-a realizat printr-un proiect educațional, în cooperare cu Ambasada Franței, Ambasada Germaniei și a Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice.

[FR] Dans un village frappé par la sécheresse, Dumitru commence à chercher de l'eau. Ioana, la fille qui l'accompagne dans l’aventure est un témoin silencieux de la méchanceté des personnes qui apparaissent sur leur chemin. Malgré cette sécheresse humaine, Dumitru trouve de l'eau là où il s'y attend le moins.

Paparuda ou “la danse de la pluie” est l'une des plus anciennes traditions de l'espace roumain ,préservée à ce jour. Cependant, le rituel est en cours d'extinction et seuls les anciens du village savent encore expliquer ce que signifie cette coutume selon laquelle la danse de la pluie est jouée. En 2014, le Ministère de la Culture de la République de Moldavie a pris l’initiative de valoriser et faire renaître les valeurs ancestrales de son institution et son patrimoine culturel. Ceci a été réalisé grâce à un projet éducatif, en coopération avec l'Ambassade de France, l'Ambassade d'Allemagne et l'Académie de Musique, Théâtre et Beaux-Arts.

MILIKA (2015), regizor Valeriu Jereghi

[RO] „Milika” este un film dramatic despre soarta unei micuțe ai cărei părinți sunt despărțiți și care și-au creat fiecare o altă familie. Copila rămâne cu bunica. Filmările au avut loc la Butuceni, Orheiul Vechi, iar în rolurile principale se regăsesc fiica Emilia și mama maestrului, Teodora Jereghi. Regizorul abordează probleme sociale ale copiilor triști și necăjiți, care din cauza divorțurilor cresc fără afecțiunea părinților și rămân în grija bunicilor sau a rudelor. Producția cinematografică reprezintă o coproducție europeană dintre Franța, Polonia și Republica Moldova.

[FR] "Milika" est un film dramatique sur le sort d'une petite fille dont les parents sont séparés et qui ont chacun créé une famille différente. L'enfant reste avec sa grand-mère. Le tournage a eu lieu à Butuceni, Orheiul Vechi, et les rôles principaux incluent la fille du réalisateur - Emilia et sa mère, Teodora Jereghi. Le réalisateur aborde les problèmes sociaux des enfants tristes et troublés, qui, en raison d'un divorce, grandissent sans affection parentale et restent sous tutelle de leurs grands-parents ou de leurs proches. La production cinématographique est une coproduction européenne entre la France, la Pologne et la République de Moldavie.

RAISA (2015), regizor PAVEL CUZUIOC

[RO] Într-o zi rece de iarnă, o tânără se duce la o adresă din oraș unde nu a mai fost vreodată. Acolo, ea speră că va obține ceva care îi poate afecta viitorul. Raisa pleacă dimineața devreme spre stația de autobuz. O călătorie lungă cu autobuzul spre necunoscut o duce în oraș și la casa unei străine. O bătrână deschide ușa, Raisa nu avea programare, dar este pusă pe o listă de așteptare. O prezentare meticuloasă a unui moment crucial din viața unei supraviețuitoare.

[FR] Par une froide journée d’hiver, Raisa prend le bus pour aller dans un endroit inconnu de la ville, où elle se n’est jamais rendue jusque-là. Elle s’attend à ce que cet endroit lui change son avenir. Raisa prend la route tôt dans la matinée et se rend à la station de bus. Un long trajet en bus vers l’inconnu l’amène dans la ville, dans la maison d’une vielle dame. Raisa n’avait pas de rendez-vous, mais la vielle dame lui a ouvert la porte, en lui précisant qu’elle sera mise sur une liste d’attente. Un moment crucial dans le destin de cette survivante. Le scénario est basé sur une courte prose, inspirée de faits réels, écrite par Aurelia Zavtoni. RAISA a été filmé pendant 5 jours en janvier 2015 dans les quartiers et la banlieue de Chisinau.

SPECTRUM (2018), regizor Igor Sadovski

[RO] Un tragic accident, soțul a decedat, soția, Eva, grav rănită, rămâne în viață. Un capitol închis, dar care de fapt continuă cu întoarcerea Evei acasă după o spitalizare îndelungată. O casă pustie și rece, oglinzi acoperite ce reflectă o zi sumbră de înmormântare, o zi fatală, care nu lasă spațiu pentru o viață nouă. Oglinzile din casă devin coșmarul Evei, senzațiile înfiorătoare ce-i transmit nu lasă dubii asupra lucrurilor paranormale ce bântuie casa.

[FR] Un tragique accident, le mari est décédé, son épouse, Eva, gravement blessée, est toujours en vie. Un chapitre fermé, mais qui se poursuit en effet avec le retour d'Eva à la maison après une longue hospitalisation. Une maison déserte et froide, des miroirs couverts qui reflètent un sombre jour d'enterrement, un jour fatal, qui ne laisse aucune place à une nouvelle vie. Les miroirs de la maison deviennent le cauchemar d'Eva, les horribles sensations qu'ils véhiculent, ne laissent aucun doute sur les choses paranormales qui hantent la maison.

DOC, regizor Călin Laur

[RO] Un doctor face o greșeală care îi va schimba viața. Un film realizat în cadrul proiectului "48h Film Challenge. Way up. " organizat de Telefilm Chișinău și finanțat de Ambasada SUA în Moldova.

[FR] Un médecin fait une erreur qui lui change sa vie. Un film réalisé dans le cadre du projet "48h Film Challenge. Way up." organisé par Telefilm Chisinau et financé par l'Ambassade des Etats-Unis en Moldavie.

OF (2019), de Vlad Bolgarin

[RO] Aceasta e povestea, sub forma de animație, a unui om sur care oftează mereu. Trăind într-un oraș sur, acoperit cu smog, acesta oftează încontinuu și se usucă până când rămâne doar piele și os. Însă până și în cele mai întunecate adâncuri ale sufletului există lumină și culoare.

[FR] "Of" c'est une interjection. C'est l'histoire animée d'un homme gris qui soupire toujours. Vivant dans une ville grise, couverte de smog, il continue de soupirer jusqu'à ce qu'il se dessèche et devienne peau et os. Mais même dans les coins les plus sombres de l'âme, il y a de la lumière et de la couleur.

 

 

Vizionare plăcută!

Profitez bien du film de votre choix!