Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în România

A A A

Recepția oficială prilejuită împlinirii a 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova şi de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și România

Publicat:Fri, 10/09/2021 - 17:18

Ambasada Republicii Moldova la București a organizat în data de 9 septembrie 2021, în incinta Clubului Diplomatic, o Recepție oficială prilejuită împlinirii a 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova şi celor 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și România.

Evenimentul festiv s-a bucurat de prezența dnei Anca Dragu, Președinta Senatului României, a membrilor corpului diplomatic, reprezentanților autorităților centrale și locale românești, ai asociațiilor studenților basarabeni, atmosfera fiind una destinsă, de sărbătorire a acestor date speciale în relația dinte cele două state.

În cadrul luării sale de cuvânt, dl Emil Jacotă, Însărcinat cu Afaceri a.i., a punctat că anul în curs a prilejuit un șir de evenimente politice importante pentru relațiile bilaterale dintre ambele țări, printre acestea figurând vizita domnului Președinte Klaus Iohannis la Chișinău, vizitele la București ale Președintelui Parlamentului Republicii Moldova dl Igor Grosu și a dlui Nicu Popescu, Viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene cu prilejul participării la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, toate având o temă comună - valorificarea potențialului de cooperare moldo-român sub aspect politic, economic, cultural și educațional.

Dl Emil Jacotă a mai menționat că Republica Moldova apreciază cu recunoștință sprijinul constant și consistent acordat de România pe parcursul anilor în vederea realizării visului european al cetățenilor Republicii Moldova, România fiind un prieten devotat și un iscusit avocat al aspirațiilor pro-europene a țării noastre, inclusiv în perioade de crize.

În calitate de invitat special al evenimentului festiv a fost formația ”Select Cvartet”, care a încântat publicul cu un recital de muzică clasică. Format din două viori, chitară și contrabas, cvartetul de coarde Select a reprezentat cu demnitate Filarmonica Națională a Republicii Moldova, avându-l printre membrii săi pe prim-dirijorul Filarmonicii Naționale, dl Mihail Agafiţa.

Cu sprijinul Directorului Oficiului Național al Viei și Vinului, dna Cristina Frolov, la eveniment au fost prezente un șir de companii vinicole naționale, care și-au prezentat vasta producție. De asemenea, oaspeții au fost delectați și cu produse de patiserie și cofetărie ale renumitelor companii ”Franzeluţa” S.A. și ”Dulcinella”, care au fost prezente cu standuri separate. Evenimentul a fost susținut și de Asociația Clubul Oamenilor de Afaceri Basarabia și compania "Ocean Fish".