Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în România

A A A

România sprijină Republica Moldova în combaterea pandemiei de COVID-19

Publicat:Thu, 30/04/2020 - 20:00

Ambasada Republicii Moldova în România salută decizia Guvernului României nr. 334/2020 din 30 aprilie 2020 privind acordarea din fondul de rezervă al României a unui ajutor umanitar extern, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova în sumă de 16.500 mii lei (RON), constituind echivalentul a circa 3,5 milioane euro.

Potrivit deciziei Guvernului României, suma mentionată va fi folosită pentru achiziționarea de medicamente, dezinfectanți, dispozitive medicale și materiale sanitare care asigură prevenția și tratarea COVID-19 în Republica Moldova.

Pe lângă acest ajutor financiar, o echipă de 52 cadre medicale efectuează o misiune de 15 zile în sprijinul colegilor lor din Chișinău, Bălți și Cahul, iar o primă tranşă de echipamente și materiale medicale din cele 500.000 măști și 50.000 combinezoane, precum şi 10 izolete donate de Ministerul Apărării Naţionale a României, a fost deja transmisă ţării noastre.

Ajutorul oferit de România este o mărturie a relaţiei speciale între cele două ţări, care au aniversat pe 27 aprilie anul curent 10 ani de la încheierea Parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. România este singura țară care trimite medici în Republica Moldova pentru lupta contra infecției de noul coronavirus, iar acest gest este necondiţionat, umanitar şi reprezintă o expresie de solidaritate și de sprijin într-un moment critic.

Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti subliniază buna cooperare cu MAE și mulțumește tuturor autorităților române implicate, pentru asistența acordată în facilitarea tranzitului și repatrierea în deplină siguranță a cetățenilor Republicii Moldova, precum și pentru facilitarea exportului de medicamente, substanțe biocide și dispozitive medicale către Republica Moldova.