Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în România

A A A

Victor Chirilă și-a prezentat copiile scrisorilor de acreditare

Publicat:Wed, 22/12/2021 - 14:05

La 22 decembrie 2021, Victor Chirilă și-a prezentat copiile scrisorilor de acreditare în calitatede Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în România, E.S. dlui Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe al României.

În cadrul întrevederii interlocutorii s-au axat pe subiectele ce țin de colaborarea bilaterală moldo-română, proiectele sectoriale în derulare, în special cele în domeniul securității energetice și privind infrastructura de transport, cât și implementarea prevederilor Foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România – Republica Moldova, semnată la 23 noiembrie curent.

În contextul aniversării celor 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări, s-a menționat caracterul special al legăturilor între ambele state, ele fiind construite atât pe comunitatea de limbă, istorie și cultură, cât și pe Parteneriatul Strategic între România și Republica Moldova. De asemenea, au fost discutate perspectivele convenirii unui nou Acord substanțial de asistență nerambursabilă, care să îndeplinească funcțiile Acordului privind asistența nerambursabilă de 100 milioane euro, semnat în 2010 și ieșit din vigoare la 28 martie curent, care ar putea fi semnat în cadrul ședinței celor două guverne, preconizate pentru începutul anului 2022.

Un subiect distinct al întrevederii a fost dosarul transnistrean și evoluția securității din regiunea Mării Negre.

Șeful diplomației române, a evidențiat intensitatea dialogului politic bilateral și a evocat în acest sens recentele vizite ale Președintelui și Prim-ministrului Republicii Moldova la București, care au reprezentat un puternic semnal privind sprijinul pe care România este gata să îl ofere Republicii Moldova pe multiple paliere. Ministrul de externe Bogdan Aurescu i-a urat succes Ambasadorului Republicii Moldova Victor Chirilă în activitate.