Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în România

A A A

Vizita ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu, la Chișinău, cu prilejul desfășurării în Republica Moldova a misiunii medicale a României pentru sprijinirea combaterii pandemiei COVID-19

Publicat:Thu, 30/04/2020 - 18:00

În contextul deciziei anunțate de Președintele României, respectiv de către Guvernul României, de acordare, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova, a unui pachet consistent de sprijin în eforturile de combatere a pandemiei de COVID-19, concretizat prin trimiterea unei echipe medicale și donarea unor echipamente medicale, medicamente și dispozitive medicale, delegaţia României, din care a facut parte ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naționale Nicolae Ciucă şi Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Interne Raed Arafat, a fost întâmpinată cu această ocazie la Chişinău, la 30 aprilie 2020.

MAEIE: ”Suportul acordat de București demonstrează încă odată solidaritatea României cu Republica Moldova”

 

30 aprilie 2020, Chișinău - Ajutorul acordat de autoritățile de la București, demonstrează încă odată solidaritatea României cu Republica Moldova și este un exemplu al importanței deosebite a parteneriatului strategic dintre țările noastre, a legăturilor temeinice și trainice de prietenie care ne leagă. Este mesajul transmis de ministrul Afacerilor Exeterne și Integrării Europene, Oleg Țulea, delegației României, condusă de ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Delegația a sosit la Chișinău cu o importantă misiune de sprijin pentru sistemul de sănătate al țării noastre în combaterea pandemiei de COVID-19 si anume detașarea în Republica Moldova a unei echipe formată din  52 de persoane, din care 41 de medici și asistenți medicali, și donarea unui lot impunător de echipamente medicale și medicamente, necesare pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus.

În cadrul ceremoniei de transmitere a asistenței medicale, Oleg Țulea a mulțumit medicilor și autorităților române pentru reacția promtă la solicitările Guvernului, pentru sprijinul valoros și deschiderea de care dau dovadă în această perioadă dificilă pentru țara noastră. ”Acest suport vine într-o perioadă complicată nu doar pentru Republica Moldova. Acest suport este oferit în timpuri complicate și pentru România. În această luptă, stimați medici, sunteți în prima linie de apărare, iar efortul pe care îl depuneți este enorm. Știm bine cât de necesară este prezența Dumneavoastră la locul de muncă. Faptul că ne dați o mână de ajutor aici este întruchiparea binelui”, a afirmat ministrul.

Dezvoltarea relațiilor bilaterale și asistența medicală - pe agenda discuțiilor Ministrului Oleg Țulea cu omologul român Bogdan Aurescu

 

În cadrul întrevederii bilaterale, ministrul Oleg Țulea a adus mulţumiri părţii române pentru sprijinul valoros acordat țării noastre, referindu-se la detașarea în Republica Moldova a unui grup de medici și personal medical din România, precum și la transmiterea unei însemnate donații de medicamente și materiale sanitare necesare în contextul provocărilor create de situația epidemiologică în țară și tratării pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2.

Cei doi miniștri au discutat despre măsurile adoptate în contextul răspândirii infecției cu coronavirus, precum și despre modalitățile de interacțiune în vederea diminuării impactului și consecințelor provocate de pandemie.

În contextul aniversării a 10 ani de la semnarea Declarației privind instituirea unui Parteneriat Strategic între Republica Moldova și România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, Oleg Țulea și Bogdan Aurescu au reafirmat angajamentul comun pentru consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral, inclusiv prin aprofundarea cooperării în toate domeniile și extinderea ariei proiectelor, menite să sprijine implementarea agendei reformelor și sporirea nivelului de bunăstare și siguranță ale cetățenilor Republicii Moldova.         

Ministrul Oleg Țulea și omologul său român Bogdan Aurescu au susținut declarații comune de presă, care pot fi vizionate pe pagina facebook a MAEIE.

Prim-ministrul Chicu l-a primit pe E.S. Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe al României

Prim-ministrul Ion Chicu l-a primit pe E.S. Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe al României. La întâlnire a participat E.S. Daniel Ioniță, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova. 

E.S. Bogdan Aurescu a menționat plăcerea de a reveni la Chișinău. Perioada săptămânilor următoare vor fi decisivă din perspectiva gestionării situației epidemiologice.

Guvernul României a trimis în misiune de susținere o echipă de 52 persoane, dintre care 41 de specialiști medicali care vor munci împreună cu medicii din Republica Moldova, în contextul gestionării situației epidemiologice. Misiunea va dura 15 zile, începând cu data de 30 Aprilie 2020. România asigură echipament de protecție specific pentru personalul și medicii români: 3000 combinezoane de protecție, 6000 măști medicale, 6000 măști chirurgicale, 11500 perechi mănuși, 1000 viziere și 10 izolete.

Guvernul României va aproba oferirea unui lot de produse medicale, care va conține 500 mii măști, 50 mii combinezoane și un set de medicamente în valoare de cca 3,5 milioane euro.

Ion Chicu a apreciat înalt relațiile între Republica Moldova și România și a mulțumit pentru asistența oferită de Guvernul Român țării noastre pentru modernizarea instituțiilor preșcolare și școlare, pentru soluționarea transportului elevilor și alte proiecte sociale importante. A fost prezentată informația despre situația epidemiologică și impactul economic al restricțiilor impuse pentru a preveni răspândirea epidemiei, deficitul bugetar derivat și căile de acoperire. 

Premierul a invitat companiile din România să investească în Moldova, participând la programul de privatizare, lansat de Guvern, pentru anul 2020.

A fost confirmată intenția Guvernului de a urma parcursul integrării europene și  disponibilitatea României de a susține eforturile în acest sens.

Prim-ministrul Ion Chicu și şeful diplomaţiei române Bogdan Aurescu au susținut declarații comune de presă, care pot fi vizionate pe pagina facebook a Guvernului Republicii Moldova.